bila Pitih

Sunday, July 31, 2011

Selamat menunaikan Ibadah puasa

 To all my readers, me, Sayang, Misty and Minchus juga Momoe mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa dan selamat menunaikan solat sunat terawih


**************************

Antara Kelebihan solat tarawih dari malam pertama hingga akhir :

Kelebihan Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

Kelebihan Malam Ke-2
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

Kelebihan Malam Ke-3
Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

Kelebihan Malam Ke-4
Akan memperolehi pahala sebagaimana phala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

Kelebihan Malam Ke-5
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

Kelebihan Malam Ke-6
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

Kelebihan Malam Ke-7
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

Kelebihan Malam Ke-8
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

Kelebihan Malam Ke-9
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

Kelebihan Malam Ke-10
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

Kelebihan Malam Ke-11
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

Kelebihan Malam Ke-12
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

Kelebihan Malam Ke-13
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

Kelebihan Malam Ke-14
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

Kelebihan Malam Ke-15
Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

Kelebihan Malam Ke-16
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

Kelebihan Malam Ke-17
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

Kelebihan Malam Ke-18
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

Kelebihan Malam Ke-19
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

Kelebihan Malam Ke-20
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekalian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.

Kelebihan Malam Ke-21
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.

Kelebihan Malam Ke-22
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.

Kelebihan Malam Ke-23
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

Kelebihan Malam Ke-24
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut

Kelebihan Malam Ke-25
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

Kelebihan Malam Ke-26
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

Kelebihan Malam Ke-27
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.

Kelebihan Malam Ke-28
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

Kelebihan Malam Ke-29
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.

Kelebihan Malam ke-30
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

Mama jangan pulang

Mama,stay lama lagi leh tak?....






Mama kene balik la Sayang...nanti Mama datang lagik ye.behave tau ngan Kakak

Thursday, July 28, 2011

CNN survey: Assam laksa is worth going the extra mile for


nie yang negara KIASU tu dok kepoh2 minggu nie.
benda kecik je tp bising cam kes rompakan antara negara



PETALING JAYA: Penang's famed assam laksa is one of the dishes worth traversing the world for, according to a CNN International food survey.
Under its CNNGo guide to lifestyle, shopping, hotels and restaurants, Malaysia's popular dish is also seventh among the world's 50 most delicious food.

CNNGo describes the dish as “poached, flaked mackerel, tamarind, chili, mint, lemongrass, onion, pineapple an addictive spicy-sour fish broth with noodles.”
It added that the Penang assam laksa was especially great when fused with ginger “that'll have your nose running before the spoon even hits your lips.”

Unfortunately, however, the dish is the only one from Malaysia that is listed among the great foods of the world although the country is known as a food heaven.
Thailand, which tops the bill with its massaman curry a spicy, coconut-flavoured, sweet and savoury curry that is described as having “more personality than a Thai election” has also three other favourites in the list: tom yum goong (no 8), nam tok moo (no 19) and som tam (no 46).
CNNGo said the The Land of Smiles isn't just a marketing catch-line. It's a result of being born in a land where the world's most delicious food is sold on nearly every street corner.

Penang assam laksa, however, outdid other world famous food like Shepherd's pie from Britain, French croissant, pho from Vietnam and Iranian kebab.
Singapore got two placings with its chili crab (no 35) and chicken rice (no 45), although the two dishes are often on Malaysian menus as well.
Other dishes familiar to Malaysians, including Hong Kong's French toast, Italian lasagna and rendang from Indonesia are also on the list.
A bizarre food on the list is stinky tofu, which is placed at no 41, and described as “the most iconic food in South-East Asia, just like durian.”
“The odour of fermenting tofu is so overpowering, many aren't able to shake off the memory for months.
“So is the legendarily divine taste really worth the effort? Sure it is,” added CNNGo.

Commenting on the listing, netizen Hpy_85 said Malaysia's assam laksa was the best food to be tasted while Liewchowhann said: “I think all food are good, listed or not, but to have Penang assam laksa as no 7...wow.”


 gambar credit the star malaysia

Wednesday, July 27, 2011

wordless Wednesday 8

wordless Wednesday 8 : Sayang emak Kakak  :)


Thursday, July 21, 2011

APAKAH??




Minggu nie keje cam tangan n kaki ade lapan pasang. bz. ngan meeting ngan presentation ngan tgk exhibition yang not worth it ngan beremail bagai ngan supplier dari negara seberang.huh

semalam...petang balik office penyakit tahunan menyerang dengan tanpa signal. rashes satu badan. 
masa f4 penah buat serious check up tp xde sakit pape.~masa karang karangan nie pun masih tergaru2 tp dah xde rashes.~

semalam...balik2 rumah tetiba gatal ngadu kat seseorang. 
alih2 dia advise jumpa doc mak dia since aku ade masalah kulit tahunan....beria2 lak dia advise..dari semalam sampai hari nie. sogan weh.

kat opis dok bersms lagi...kata dia leh bg diskaun n nak slow talk ngan mak dia.erk...berdebar2 cam ade rock band lam diri aku. APAKAH????. tak penah dia beria2 sampai tahap nie. 
katanya lagi consultation murah n bernasib baik leh FREE. iyolah tu FREE...aku masih berperasaan tak keruan *TOLONG*

tadi tengahari leh dia bg schedule keje mak dia sbb nak aku pg.owh tidakkkk aku takkan pegi. balik keje sms lagi tanya "jumpa mum i?". adusssss

sat tadi berYM ngan abang ngah. suh aku cari laki....WAH cam kne je ngan perasaan aku. hm...
nanti pg kota suci bulan depan tolong la doakan (kita sampai sana lagi ye)

Wednesday, July 20, 2011

wordless Wednesday 7

bila la Mama nak balik kampung lagi? Misty rindu Mama :(

 

Tuesday, July 19, 2011

jalan jalan Sayang

aktiviti hujung minggu

Sayang: Mama cepat laaaaa Sayang dah tak sabar nie

Sayang: Mama baca doa naik kenderaan dlu ye..cam Kakak
Mama: ye la ye la...awak bersabar la...bukan awak yg drive pun

Sayang:okay, dah ready...Sayang jaga bag mama ye
 Sayang: Are we there yet???
Mamaaaaa are we there yet??!!
Mama: Bising la awak nie

Sayang: Mama..nie newspaper banyak2 nak bagi sape?nak jual ke?
Mama: banyak soal la awak nie...tensi Mama drive taw. tu semua nak bagi kat kakak kesayangan awak

Sayang: Hi abang kete blakang.Mama kite single lagi taw
Mama: HOH SAYANG..KELUAR KO SEKARANG!!!DUK DIAM2 TAK LEH KE???

Tal Bachman - She's So High




She's blood, flesh and bone
No tucks or silicone
She's touch, smell, sight, taste and sound

But somehow I can't believe
That anything should happen
I know where I belong
And nothing's gonna happen
Yeah, yeah

(Chorus):
'Cause she's so high...
High above me, she's so lovely
She's so high...
Like Cleopatra, Joan of Arc, or Aphrodite
She's so high...
High above me

First class and fancy free
She's high society
She's got the best of everything

What could a guy like me
Ever really offer?
She's perfect as she can be
Why should I even bother?

(Repeat Chorus)

She comes to speak to me
I freeze immediately
'Cause what she says sounds so unreal

But somehow I can't believe
That anything should happen
I know where I belong
And nothing's gonna happen
Yeah, yeah
Yeah, yeah

(Repeat Chorus)

Sunday, July 17, 2011

rindu la pulak

sudah rindu sama ini budak busuk...





pray for Momma's $$$$ okay,so that boleh tinggal sama.

Wednesday, July 13, 2011

wordless Wednesday 6

bila Mummy cats bercam-whore...

Monday, July 11, 2011

mandi

sebelum kluar carik awek pasal kita kucing2 macho kne cuci bahagian kaki dulu. kalau kita tak cuci maka xde awek yang berkenan. hik hikhik










AWAK JANGAN DOK PERASAN YE MISTY.MACHO LA SANGAT!!!

Sunday, July 10, 2011

9 julai

smalam 9Julai....tarikh hitam bagi negara Malaysia tercinta n warga Kuala Lumpur esp. tak perlu cerita sbb korang musti sedia maklum.

Biasanya aku akan mlepak rumah Sahabat atau rumah Kakak kepada anak angkat aku tp apakan daya,better duk rumah dari berani2 kluar. Family pun asek call tanya keadaan. So aku mlepak kat rumah jiran kat tingkat bawah. 

Moh kita layan kucing2 kak Avevah

Meet Ryan Seacrest...kucing yang aku jadikan sparring partner sbb dia suka bergurau n xmo kalah (tp stakat nie aku xbagi dia menang lagik)


Then Oyen...kucing gendut yang handsome


Then Zara...a special cat yang menawan cam Syarifah Normilana :)


Miss Janna, Ryan's sister. Manja tapi kurang mesra cam abang dia.


Baby Luna yang adorable :)



lagi 2 ekor...Mama Cat and White takde lam gambar.

korang buat ape semalam?

Friday, July 8, 2011

Sayang..my not so new pet

Sayang....

aku jumpa kat parking condo aku
memekik kelaparan n mahukan perhatian
terus ku hangkot dia masuk kete n p bli wet food
balik kat parking...call hsemate minta izin nak bwk msk rumah
tapi dapat red light. sedih je hati...aku lepak lam kete dekat sejam layan  dak bising n manja tu

esok masa nak pg keja...Sayang masih setia ngan mulut bising mengiaw. sayu lagi hati
kat office pun tak tenang. pastu call Cikgu GT Hans...tanya pendapat. 
lepas berbincang cikgu stuju nak follow balik rumah tgk budak bising tuh...lepas bincang lagi cikgu stuju nak jaga Sayang...plus kucing2 kat rumah cikgu pun dah berkurangan. I bg syarat kat cikgu...I akan bekalkan Sayang makan n tampung kos perubatan bila memerlukan. 
syukur alhamdulillah segalanya dpermudahkan. sekarang Sayang ddaftarkan masuk tadika cikgu kat Desa Pandan...tiap minggu I pg lawat anak seko tuh. rindu...

Sayang...asal nama Maryam tp dok sakit2 je....last2 tukar nama...sempena nama arwah nenek kita yang cantik...

Welcome to mylife Sayang




Thursday, July 7, 2011

terlopong dia tdo

gambar kenangan nie buat aku sengih nak gelak sorang2. masa nie kami tak tahu yang dia pregnant (again) sbb anak2 dah takde. biasanya lau ada anak2 mudah kami trace keadaan makcik nie sbb dia akan marah anak2 dia beria ria.

Freeway,kamu adalah antara kenangan terindah kami satu kluarga..esp to my mum...sebak suara dia bila sebut pasal Freeway AKA Weway




paling tak tahan dia layan berdengkur.vid tak sempat rakam lak masa nie :)
aku rasa pelik sbb ptamakali dengar kucing berdengkur...krohh krohh krohhh

kucing2 korang penah dengkur tak? *seriously Weeway la kucing yg pertama dengkur penah aku dengar live*

Tuesday, July 5, 2011

setia

contoh teladan yang baik molek kita contohi walaupun dari kelakuan haiwan kerana mereka juga adalah makhluk Allah SWT.






nie la perangai Freeway tiap masa...menyambut dan menunggu Misty makan...sesekali dorang akan makan n minum bersama.....sekarang semua ini hanya kenangan terindah

Monday, July 4, 2011

Freeway telah tenang disana


 gambar terakhir beberapa minggu sebelum pemergian...

Kesayangan kluarga ini telah pergi meninggalkan kami beberapa bulan lepas kerana sakit tua.

buat yang telah maklum...ini merupakan berita lama,tp yang belum tahu...ini adalah berita baru...

genap 10 tahun Freeway mjadi kucing belaan kami sekeluarga, akhirnya dia pergi meninggalkan kami.
meninggalkan seekor anak yang belum cukup usia...semuda 3 bulan.
meninggalkan orang yang banyak menerima kesan dalam hidupnya...my mum. manatak..sejak mama pencen,Freeway le antara peneman rasmi selain Misty and Momoe.

sedih....pilu rasa hati namun kami redha dengan pemergian Freeway.
aku bernasib baik kerana sempat pulang bertemu Freeway buat kali terakhir...atleast.
hanya gambar menjadi kenangan. Freeway mula rapat dengan aku apabila dia menghadapi kemalangan yang mencacatkan mukanya...aku...bertambah2 sayang padanya.

Freeway...sekarang kamu sedang bersama2 anak2,adik beradik, dan ibumu dsana dengan tenang dan wajah yang secantik asal kejadian.
ingat ye...kamu sentiasa dhati kami


 my youngest brother: kesayangan Freeway

 susu: minuman kegemaran



 posing kegemaran