bila Pitih

Thursday, October 28, 2010

meet jumbo

ade la pertengahan bulan september Cik Chika tlah mengheret ku pg ke Kuala Gandah, Orphanage Elephant Sanctuary kat Lanchang,Pahang.acara kat sana: Bermesra bersama GAJAH.

hari yang happy..
juga pg Mummy cik Chika n Sally, kawan Mummy.



tengok2 gajah lam kurungan..sayup je. tp dorang happy.



acara mahu bmula..bagi makan gajah,bermesra ngan gajah,tunggang gajah,mandi ngan gajah (yg nie chika je layan..aku xmo)




gajah gajah gajah gajah...selain manusia gajah ramai kat tempat nie..nama pun elephant sanctuary kan???

mamat nie nama Abot. manja je ngan penjaga dia...

 eh tengkorak gajah?? ade info tertulis. korang nak tahu sila pg tpt tu ye.



 gajah nie jadik kapal selam


 sticker tu dorang bagi utk menandakan limit aktiviti kat sana. yg ade sticker kuning leh tunggang n mandi bersama gajah

cantikkan lantai depan entrance tpt tu

dah agak nak masuk petang kami pulang KL dengan perasaan yang gumbira
weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Monday, October 25, 2010

jalan kebebasan

wah banyaknya sawang kat rumah i. 
jap ye..nak sapu2 dulu *sambil menyapu*

tetiba rasa cam nak menulis lak. actually lama dah nak tulis tp perasaan  nak menulis hilang dbawa arus...
hari ni nak tulis sket n letak gambo mek comel seko nie. kucing mama i kat kg. rindu lak kat dia n anak2.

Puan Freeway AKA wife incik Misty
umur: 5 tahun


Freeway rindukan seseorang. seseorang yang sangat sayangkan dia selain mama aku. 



tu dia. adik bungsu aku..Syadi. dorang nie mmg rapat. ape yg Freeway buat adik aku takkan marah punya. now adik aku kat Kajang..tian Freeway....

Wednesday, October 20, 2010

Best I Ever Had (Grey Sky Morning)

video


So you sailed away
Into a grey sky morning
Now I'm here to stay
Love can be so boring

Nothing's quite the same now
I just say your name now

[Chorus]
But it's not so bad
You're only the best I ever had
You don't want me back
You're just the best I ever had

So you stole my world
Now I'm just a phony
Remembering the guy
Leaves me down and lonely

Send it in a letter
Make yourself feel better

[Chorus]
But it's not so bad
You're only the best I ever had
You don't need me back
You're just the best I ever had

And it may take some time to
Patch me up inside
But I can't take it so I
Run away and hide
And I may find in time that
You were always right
You're always right

So you sailed away
Into a grey sky morning
Now I'm here to stay
Love can be so boring

What was it you wanted
Could it be I'm haunted

[Chorus]
But it's not so bad
You're only the best I ever had
I don't want you back
You're just the best I ever had
The best I ever had
The best I ever

******************

layan le korang jap lagu ni. aku tetiba feeling lak pagie2.




Tuesday, October 19, 2010

tragedi Oktober

Last Sunday ada acara bersantai2 kat teratak papamoew. bertarikh 17 October 2010. 
motif adalah nak jumpa Amin the lucky cat...selain tu nak berjumpa ngan kawan2 baru secara LIVE plus mengukuhkan lagi persahabatan
atas sebab2 tertentu aku xleh snap gambar via Omnia kesayangan nie. so aku share few pic dari album kawan2

 gambar nie papameow yang snap. tak tahu nape aku suka. gmbar tak ready ni

gambar nie credit tu cik B. anak2 cumel sedang mamam dengan baiknya

gambar nie dari camera cik B gak. tangan yang teruja tunjuk anak singa tu milik cik GT Hans

gambar dari kamera cik adik kita..tukang menyampuk nickname dia. berposing ngan Manja..Freeway n Misty jangan jeles ye sayang. Mama tetap sayang kamu 

 almost purr-fect. bergambar bersama tuan tanah..with all girls gitew:). lupa dari kamera sape

and lastly posing ngan BFF.
i appreciate our friendship,darling
 gambar credit tu cik Chika


note: aku berblog bukan sebab DUIT or SESAPA. so jangan buat statement yang sukahati kalo aku lambat hapdet ke ape.

harap sendiri mau ingat ye

KAK PEACE NO WAR

Wednesday, October 13, 2010

Tahukah anda bahwa kucing adalah binatang kesayangan Nabi


 
 gambar: kucing jalanan kat pasar dsebuah negeri dMalaya :)


PERTAMAKALI AKU BERBLOG COPY PASTE.
sebabnya,info lam page tersebut sangat bagus untuk dshare dengan kawan2 sekalian.
Tahukah anda bahwa kucing adalah binatang kesayangan Nabi?
Tapi Nabi menyayangi semua binatang dan mereka semua diperlakukan mulia
Banyak kisah tentang kucing (karena kucing memang binatang
yang banyak berkeliaran disekitar manusia).
Bahkan nabi juga memiliki kucing peliharaan

Nabi menerima tamu di rumah, nabi SELALU menggendong mueeza (nama kucingnya) dan ditaruh dipahanya.
Salah satu sifat Mueeza yang paling nabi demen:
'Mueeza selalu mengeong ketika mendengar azan, seolah-olah ngeongnya seperti mengikuti lantunan suara adzan'

Nabi berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan layaknya menyanyangi keluarga sendiri.

Lalu, pernah juga nabi ingin ngambil jubahnya, eh ada Muezza sedang tidur diatasnya.. Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri mueeza dari jubahnya supaya tidak membangunkan
Muezza.

Saat Nabi pulang ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk kepada majikannya.
Sebagai balasan, nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu.
Nabi menekankan di beberapa hadis bahwa kucing itu tidak najis.
Bahkan diperbolehkan untuk berwudhu menggunakan air bekas minum kucing karena dianggap suci.

Kenapa Rasulullah Saw yang buta baca-tulis, berani mengatakan bahwa kucing suci, tidak najis?
Lalu, bagaimana Nabi mengetahui kalau pada badan kucing tidak terdapat najis?


gambar: kucing jalanan kat rumah kawan dsebuah negeri dMalaya :)


Kesuperistimewaan dari KUCING
Pada kulit kucing terdapat otot yang berfungsi untuk menolak telur bakteri.
Otot kucing itu juga dapat menyesuaikan dengan sentuhan otot manusia.

Permukaan lidah kucing tertutupi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini bengkok mengerucut seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit. Ketika kucing minum, tidak ada setetes pun cairan yang jatuh dari lidahnya.

Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar bisa membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

Telah dilakukan berbagai penelitian terhadap kucing dan berbagai perbedaan usia, perbedaan posisi kulit, punggung, bagian dalam telapak kaki, pelindung mulut, dan ekor.
Pada bagian-bagian tersebut dilakukan pengambilan sample dengan usapan.
Di samping itu, dilakukan juga penanaman kuman pada bagian-bagian khusus.
Terus diambil juga cairan khusus yang ada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Hasil yang didapatkan adalah:

1. Hasil yang diambil dari kulit luar tenyata negatif berkuman, meskipun dilakukan berulang-ulang.
2. Perbandingan yang ditanamkan kuman memberikan hasil negatif sekitar 80% jika dilihat dari cairan yang diambil dari dinding mulut.
3. Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga memberikan hasil negatif berkuman.
4. Sekalinya ada kuman yang ditemukan saat proses penelitian, kuman itu masuk kelompok kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang berkembang pada tubuh manusia dalam jumlah yang terbatas seperti, enterobacter, streptococcus, dan taphylococcus. Jumlahnya kurang dan 50 ribu pertumbuhan.
5. Tidak ditemukan kelompok kuman yang beragam.

Berbagai sumber yang dapat dipercaya dan hasil penelitian laboratorium menyimpulkan bahwa kucing tidak memiliki kuman dan mikroba.
Liurnya bersih dan membersihkan.


gambar: mrs Misty AKA Freeway,menantu ku merangkap kucing Mama daku :)
 
Komentar Para Dokter yang Bergelut dalam Bidang Kuman

Menurut Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Rumah Sakit Hewan Baitharah, jarang sekali ditemukan adanya kuman pada lidah kucing.
Jika kuman itu ada, maka kucing itu akan sakit.

Dr. Gen Gustafsirl menemukan bahwa kuman yang paling banyak terdapat pada anjing,
manusia 1/4 anjing, kucing 1/2 manusia.
Dokter hewan di rumah sakit hewan Damaskus, Sa’id Rafah menegaskan bahwa kucing memiliki perangkat pembersih yang bemama lysozyme.

Kucing tidak suka air karena air merupakan tempat yang sangat subur untuk pertumbuhan bakteri, terlebih pada genangan air (lumpur, genangan hujan, dll)
Kucing juga sangat menjaga kestabilan kehangatan tubuhnya. Ia tdk banyak berjemur dan tidak dekat2 dgn air.
Tujuannya agar bakteri tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor tidak adanya kuman pada tubuh kucing.

Dan hasil penelitian kedokteran dan percobaan yang telah di lakukan di laboratorium hewan, ditemukan bahwa badan kucing bersih secara keseluruhan. Ia lebih bersih dari manusia.

Sisa makanan kucing hukumnya suci.
Hadis Kabsyah binti Ka’b bin Malik menceritakan bahwa Abu Qatadah, mertua Kabsyah, masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhu.
Pada saat itu, datang seekor kucing yang ingin minum.
Lantas ia menuangkan air di bejana sampai kucing itu minum.
Kabsyah berkata, “Perhatikanlah.” Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu heran?”
Ia menjawab, “Ya.”
Lalu, Abu Qatadah berkata bahwa Nabi SAW prnh bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan),”
(HR At-Tirmidzi, An-Nasa’i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahwa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah.
Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.”
Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana.
Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu.
Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahwa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur.
Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang shalat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya.
Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan shalat, ia lupa ada bubur. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut.
Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya.
Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing,
(HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).

Hadis ini diriwayatkari Malik, Ahmad, dan imam hadis yang lain. Oleh karena itu, kucing adalah binatang, yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya suci.

Monday, October 11, 2010

mama ngan aunty Chika nak bawak Along balik KL ke nie??Along taknak taw.

trip balik kg ngan Chika aritu..best.

Chika rakam bidio kat bawah..hampir tiap2 hari saye layan. suka,gembira n sebak bila rindu kat Along AKA Misty

to Chika.thank you very much darling!

video

Thursday, October 7, 2010

anak jantan saya yang manja

dalam kebosanan cik marie dapat idea nak menulis. tulis pasal Misty. rindu kat dia sebenarnya.
Misty nie kucing kampung...orang yang bela pun kalangan insan biasa je.

korang tengok betapa manja Misty dpangkuan cik Chika masa kami balik KB aritu.

 eh! silap gambar :)
actually ni antara gambar fav masa trip balik aritu.
picture: credit to miss Chika
okes, gambar mamat manja


Misty buat muka manja.
mamat nie baru ptamakali jumpa Chika
bestnya tdo atas peha Mummy Chika.
Misty: Mama L** jangan jeles taw
Mama L**: Mama tak jeles sayang, Mama gewam je 

Misty: Mummy Chika sayang Misty tak?


************************

sapa kata Misty manja????sape?? sape??
Misty nak bermesra dengan kawan Mama je

Ye la tu sayang, Mama tahu awak nak 'bermesra' je.
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .


BWEKKKKK

Wednesday, October 6, 2010

berjumpa kawan2 lama. abes la posing sakan

last saturday cik marie attend majlis kenduri kawan college. lokasi kat dewan felda. nasib baik dekat ngan rumah. mana tak,musim2 open house sana sini hari minggu kat kl nie membuatkan kita lebih rela lepak je rumah gara2 jalan mengalami traffic yang amat teruk. 

kali nie cik marie berkongsi kete ngan kawan2 sebab dorang pun tinggal kat kawasan pembukitan istana hinggap. dekat2 je kawan. tp kami sampai lambat gara2  berkonvoi. MRR2 jem cam hampeh. kami konvoi 4 biji kete tp pecah dua last skali sbb cara pemanduan semua kawan2 tak same.

ok, lantak la ngan jem tu.last kami sampai stengah jam sebelum majlis tamat.  

lepas makan ngan jayanya kami  posing sakan. ade yg xsempat nak pose,ade yg amek ngan penataan cahaya yg xbeto,ade yg menjadik. BEST.

Dua kawan dah ade family,lagi empat masih lom tandatangan kontrak rasmi  dengan sesape.yeay

Azwa,Erma,Ellie Erin
mana2 kawan yg rapat ngan cik marie musti ade persamaan kat mama. Erma teman rapat masa kat college. dari 1st sem sampai la cik marie transfer college.

Erin
Member yang selalu cik marie rujuk bila ade masalah ngan programming language

Erma
Teman sama susah n sama senang kat college. kami keep in touch sampai sekarang :)

posing wajib kat mana2 majlis.posing kat meja makan lepas makan.
~anak pompuan Azwa cantik~




and finally gambar pasangan bahagia ni.

Zeti n Zul.
pengantin pompuan kawan kiteorang
semoga perkahwinan korang kekal hingga akhir keturunan. amin

Gambar last cik marie dedicate kat bff, cik chika sebab dia pun inivited gak. tak sangka kami supposed pg majlis sama.bezanya chika djemput oleh ayah pengantin perempuan :)

mana2 pusing kita tetap bertemu ye chika darling


bertukar

berwajah baru! sajer tukar background kaler yg happy2 ni. kasi mood monchol balit   <T_T>

lama dah tak bersiaran eh silap berblog. sampai bersawang dah istana hinggap ku. 
bukan apa tp xde benda nak karang.actually ade tp i xde perasaan nak menaip :(

to Heri yang kerap jengah tu..mintak mahap la ye.

gambar lama dalam simpananku...